[ESPECIAL BRASIL 2014] UN ENFOCAMENT NOU DEL FUTBOL

Les primeres lents es van inventar a Holanda a principis del s. XVII i es van utilitzar per a la fabricació de telescopis. En conèixer la notícia de l'invent, Galileu se’n va construir un i amb ell va descobrir, el gener de 1610, que Júpiter tenia quatre satèl·lits; això el va portar a qüestionar la posició cosmològica de la Terra postulada per la Bíblia: si la Terra no era l'únic astre dotat d'un satèl·lit, podia ser que tampoc fos l'únic en transportar vida a través de l'espai? La Inquisició va acusar Galileu d'heretge i aquest va haver de retractar-se per no morir a la foguera.

Les càmeres de televisió fan de telescopi perquè no ens perdem cap detall del Mundial de futbol. Gràcies a la tele ja es comença a entreveure que aquest Mundial serà un Mundial de grans canvis. Espanya ha desembarcat al Brasil amb el vell esquelet del Barça i ha estat estomacada per una jove Holanda liderada per la pissarra de Van Gaal, que no ha tingut cap objecció a abandonar el mític 4-3-3 per tal de trencar les línies del tiki i taka que ell va ajudar a construir. “Ha estat la pitjor derrota de la meva vida”, ha dit Xavi. Quina cruel ironia del destí: Van Gaal va pujar Xavi al primer equip i ara l’ha arrossegat pel fang al Brasil en el que potser serà un dels seus últims partits a l'elit, si decideix marxar a provar fortuna en alguna lliga menor després del Mundial. Però Xavi insisteix com un autòmat en el seu discurs: "Hem de seguir amb el nostre estil".
Hi ha dos problemes amb aquest discurs: el primer (menor) és que des d'un punt de vista de relacions públiques és indefensable perquè l'estil ja no guanya, i el respectable comença a impacientar-se després de les garrotades del Bayern, de la derrota contra l'Atlètic de Madrid a la Lliga, i ara contra Holanda. El problema principal, de tota manera, és un altre, molt més gran: que tant al Barça com a la selecció l'estil ha esdevingut sinònim de Xavi. Amb això es dóna per fet que juga el Xavi i s'enfoca el debat sobre l'estil amb una premissa errònia quan s'hauria d'enfocar en quins jugadors ocuparan el lloc de Xavi. Els tècnics del Barça no van advertir del perill que suposava que Xavi retardés la seva posició ja en l'era Tito, quan els jugadors curt-circuitaven les seves passades cap a Messi ("Messi-dependència"). Convé recordar que en el període en què Xavi ha anat baixant el seu rendiment i no s'ha assegut a Xavi a la banqueta "per mantenir l'estil", el Barça ha perdut dos grans migcampistes que havien estat cridats a rellevar-lo, bé perquè s'han cansat de les crítiques o perquè volien més minuts: Thiago Alcántara i Cesc Fàbregas. La conclusió és òbvia: l'obsessió inquisitorial per mantenir l'estil ha condemnat l’estil – tan ben cuidat des de La Masia – a la foguera. Si hi ha algú que cregui que un mig del camp amb Busquets, Iniesta, Fàbregas i Thiago no podria mantenir l'estil, que tiri la primera pedra.
Tots recordem que Xavi era el garant de l'estil del Pep Team i de la Roja, quan jugava a deu metres de l'àrea i giravoltava en un obrir i tancar d’ulls en una rajola. Aquell Xavi meravellava el món amb la seva anticipació del tempo del joc pròpia d’un jugador d’escacs, les seves triangulacions amb Iniesta i Busquets, i les seves passades mil·limètricament temperades. Contra Holanda encara es van veure espurnes d'aquell Xavi, amb algunes passades brillants a Costa i tocs de primera molt murris al centre del camp. Però absolutament totes aquestes espurnes es van produir al mig del camp – on Xavi se sent més còmode –, i a la vora de Busquets, en posició de mig defensiu; a la segona part va deixar tan sol Iniesta al mig del camp que fins i tot el de Fuentealbilla va perdre pilotes en ser pressionat per dos o tres jugadors. És clar que no tot és culpa de Xavi si Holanda li va endossar a Espanya més gols en mitja hora dels que havia encaixat la Roja en dues Eurocopes i un Mundial (4 gols en 19 partits). També Casillas, Piqué, Ramos i Silva van cometre errors garrafals, i no hi va haver ni rastre de la Pressió Total que va definir les àgils recuperacions d'aquest equip.
El corol·lari de tota aquesta discussió és que l'important no és l'estil sinó la velocitat a la qual es desenvolupa. El futbol modern és un joc de velocitat i tècnica en què cada cop hi tenen menys cabuda els jugadors lents (o amb massa anys) – cal pensar, córrer, i moure la pilota tan ràpid com sigui humanament possible. Ja ho va dir Guardiola en guanyar 4-0 al Santos a la final del Mundial de Clubs de l’any 2011: “En veritat l’únic que fem és passar-nos la pilota el més ràpid possible”. En aquest Mundial veurem com el futbol-velocitat agafa avantatge en totes les seves formes. Hi ha alguna cosa de gratificant en aquesta Holanda tan jove (l'onze inicial que va jugar contra Espanya tenia 24.6 anys de mitjana, per 28.3 dels espanyols) i tàcticament versàtil: el seu dibuix defensiu 5-3-2 es transforma ràpidament en un perillosíssim 3-5-2 quan els laterals se sumen a l'atac, que té dues llances molt punxegudes (Van Persie i Robben). Tot i que el voluminós resultat contra Espanya no reflecteixi la diferència real entre els dos països, és clar que, a dia d'avui, el tiki i taka al ralentí de la Roja – que només li va valer per guanyar l'estadística de possessió (57%) –, amb un sol punta (Costa), fa olor de pansit. L'ex-internacional francès Lizarazu és el que ha descrit millor el joc de la Roja: "Molt amor, però li falta sexe". Encara que Del Bosque té grandíssims futbolistes a la banqueta (podria rellevar Xavi per Fàbregas o Koke i a Piqué o Alonso per Javi Martínez), falta per veure si encerta a moure l'esquelet.
Serveixi també d'exemple el vibrant partit entre Itàlia i Anglaterra (2-1), que podria perfectament haver acabat en un empat pel gran nombre d'ocasions que va tenir Anglaterra. Anglaterra i Itàlia són seleccions molt diferents que tenen punts interessants en comú. Totes dues s'estructuren al voltant d'un migcampista que s’ha endarrerit amb el pas dels anys per evitar la pressió (Gerrard / Pirlo), capaç de fer desplaçaments llargs mil·limètrics, la qual cosa allarga el camp, dificulta la tasca de les defenses compactes, i dóna ales als seus puntes veloços (Sterling / Balotelli). Totes dues proposicions, que són perfectament compatibles amb el futbol de possessió, són filosòficament oposades al futbol de passada curta del tiki i taka. Anglaterra ofereix una versió jove i refrescant del que havia estat (26.8 anys de mitjana en l'onze inicial), amb un electritzant Sterling (19 anys) que, amb la seva velocitat, va fer estralls en la defensa italiana durant tot el partit. Itàlia (27.7 anys de mitjana) ens ofereix una versió sui generis molt seductora del tiki i taka, encapçalada per l'exquisit migcampista Andrea Pirlo. Aquest jugador de 35 anys és 6 mesos més gran que Xavi, però al contrari que en Xavi, té dues cames molt potents amb les quals deixa anar passades llargues i mesurades en totes direccions com fuetades; cada vegada que toca la pilota s'activa l'atac d'Itàlia com un ressort. Així, les possessions conduïdes per Pirlo són molt més letals que les liderades per Xavi: algú hauria d'advertir a les televisions que els percentatges de possessió no tenen valor informatiu si no s'incorpora a la mètrica la dificultat de la passada. De moment la millor notícia d’aquest Mundial ja és que Itàlia ha sabut extirpar el catenaccio per sempre i en el seu lloc hi ha trasplantat el tiki i taka com si fos el fetge d’un donant.
NOTA: Aquest bloc es molt jove! Ajuda’l a créixer compartint-lo amb els teus amics a Twitter i Facebook.

No comments:

Post a Comment