MARTINO I ZUBIZARRETA, DOS EXTRATERRESTRES A LA MASIA

És molt probable que hi hagi vida a altres planetes. S'han observat directament uns 1.800 planetes que orbiten al voltant d'estrelles properes al Sol, però es calcula que les estrelles de la nostra galàxia, la Via Làctia – amb 11.000 milions d'astres –, tenen de mitjana com a mínim un planeta en òrbita. Atès que hi ha més de 100.000 milions de galàxies, la probabilitat que hi hagi planetes similars a la Terra (amb oxigen i aigua) capaços de generar vida extraterrestre no és gens menyspreable. El que resulta summament improbable és que els habitants d'aquests planetes hagin pogut desenvolupar tecnologia per poder venir a visitar-nos durant el mateix instant geològic en què ha existit la Humanitat.

Doncs durant la campanya actual, el Barça ha tingut la mala sort que dos extraterrestres, Martino i Zubizarreta, han vingut a aterrar justament a La Masia. Segurament perquè mai no s’hi van formar, tots dos personatges tenen en comú una sospitosa incomprensió del planter. "S'ha acabat un cicle irrepetible", va dir el Tata en acabar l'últim partit de Lliga contra l'Atlètic de Madrid; com si ell, estant de pas en aquest planeta, hagués estat una víctima més del destí inevitable. La trista realitat és que ell i Zubizarreta han estat els autèntics culpables que el Barça s'hagi colapsat com un castell de cartes, per diverses raons.

Primer, els tècnics de la Masia treballen nit i dia precisament perquè el Barça es mantingui en un cicle etern que produeixi un corrent continu de jugadors excel·lents. Un dels extraterrestres, Zubi, es va ocupar de sembrar el desànim entre l'equip en oferir el càrrec a un entrenador malalt, primer, i després a un entrenador sense coneixement de la Masia. Per un comprometedor detall que va evidenciar la mala gestió de l'àrea tècnica durant la malaltia de Tito, la direcció esportiva va deixar escapar Thiago Alcántara, la joia de la corona, per enfortir les files del seu més gran rival europeu. Durant l'any del Tata s'han donat poquíssims minuts als jugadors del planter, donant-se prioritat als veterans "per preservar l'estil", la qual cosa ha parat l'ascensor que puja jugadors del Barça B al primer equip. Només un extraterrestre com Martino podia ignorar que els joves eren precisament la millor garantia de l'estil, oferint al mateix temps variacions del dibuix tàctic (Tello, Montoya, Dongou). Per afegir més verí al niu, Zubi va renovar a l'alça els veterans Puyol, Xavi i Alves i va tolerar que Pinto fos el porter de la Copa per la seva amistat amb Messi, ocupant el lloc d'un altre millor que ell. Ara perilla la progressió adequada dels joves.

Segon, en una decisió indignant, Zubizarreta ha cessat a Guillermo Amor, el director de La Masia que ha elevat la institució fins a cotes insospitades, per l'assumpte dels contractes irregulars als joves – un assumpte legal en què Amor, futbolista de formació, no podia haver tingut cap responsabilitat. L'extraterrestre Zubizarreta va fer un intent de dimissió, va recordar el seu copiós salari, i en lloc de destituir el responsable de contractes, va cometre la vilesa més gran de la seva carrera. El club diu que el reubicarà – com si Amor fos una peça de Lego. Guardiola va dir una vegada que sempre recordarà com el primer dia que es va entrenar amb el primer equip, Amor va venir a rebre'l, i que per això ell va fer el mateix amb Xavi. "Quan dónes a jugadors d'aquí una oportunitat, ells responen i defensen el seu equip fins al final", ha dit Amor, que va estar al Barça des dels 13 anys i va jugar 421 partits oficials amb el primer equip. Destituir Amor és una decisió doblement insensata perquè La Masia és una institució on impera l'amistat i la solidaritat, i es tracta dels millors professionals del ram: no seria estrany que els descontents estiguin rebent ofertes de planters rivals com el del Manchester City de Txiki i Soriano. La directiva va xulejar-se davant la FIFA amb una pancarta que va horroritzar els tècnics de la Masia: "La Masia no es toca". Però després el club ha fet tot el contrari. Que ressoni el tam-tam per totes les xarxes socials: el club està tractant un dels herois del Dream Team com si fos un gos.

I tercer, s'ha sabut fa poc que els jugadors desaprovaven els mètodes "antiquats" del Tata Martino i el seu equip, de modals "orgullosos". Des de Guardiola el club disposa d'un equip de tres analistes per analitzar els rivals amb ajuda de noves tecnologies i, encara que van seguir fent els informes per a cada jornada, el Tata els va ignorar amb supèrbia durant tota la temporada. El resultat és que amb els cuers el Barça va guanyar només 2 de 15 punts, quan en podria haver guanyat fàcilment molts més amb estudis detallats a l'estil Guardiola. Consta que Zubi ho sabia i no hi va posar remei. Mai un entrenador no havia fet ruboritzar tant a l'afició blaugrana amb desraons pròpies d'un principiant: "nosaltres no tenim jugadors per tirar de pilotes llargues, però insistirem", "un futbolista pot jugar a futbol fins als 35 anys", "no estàvem interessats en què Messi participés" – d'aquí el sobrenom de "paTata Martino" en els fòrums d'Internet.

La premsa mundial debatent les causes de la crisi del Barça i resulta que l'explicació era molt simple: el Barça estava en mans de dos incompetents que pertanyien a una galàxia diferent de la de la Masia. Ells dos sols han anul·lat el cicle més brillant de la història del Barça, oxigenat ininterrompudament per La Masia des dels temps de Milla, Amor, i Guardiola fins a Deulofeu i Rafinha passant per Messi i Cesc (al qual Zubi ha declarat transferible al costat de Pedro), i continua. Alguns han excusat Zubi i responsabilitzat més Rosell per algunes decisions desestabilitzadores com la del fitxatge de Neymar i el del Tata mateix, però Zubi va triar estampar la seva signatura com a co-responsable i seguir cobrant una pasta abans de presentar la dimissió. Martino ja se n'ha anat a casa però encara queda en Zubi: el cicle de la Masia segueix en perill mentre no se’n vagi ell també a l'espai sideral.

Traducció d’Imma Cabotí (Casal Català de Minnesota).

 NOTA: Aquest bloc es molt jove! Ajuda’l a créixer compartint-lo amb els teus amics a Twitter i Facebook.

No comments:

Post a Comment