LA NOVA PÓLVORA DEL BARÇA


La pólvora és una mescla de sulfur, carbó i nitrat de potassi inventada per casualitat per alquimistes xinesos al segle IX d.C. mentre estaven intentant trobar una poció contra la immortalitat. L’invent no va tardar a arribar a oïdes d’Occident, on ja se’n troben mencions escrites el s. XIII. La gran capacitat d’ignició de la pólvora s’ha fet servir per a la propulsió de bales de canó i d’escopeta, per a la mineria, i per finalitats lúdiques, com petards i coets de focs artificials.


El 4 de gener del 2015, el Barça era una ànima en pena que acabava de perdre un partit contra la Reial Societat (1-0), amb una mitja desorientada que no pressionava, una defensa que feia aigües, i a quatre punts del Madrid. Però, de cop i volta, l’equip es va revifar miraculosament com si hagués rebut una misteriosa càrrega de pólvora futbolística. Què ha contribuït a la millora del joc de manera tan sobtada?


En primer lloc, el director esportiu, Andoni Zubizarreta, va ser cessat el 5 de gener després d’unes discrepàncies amb la presidència. A Zubizarreta ja se l’havia culpat de la falta de planificació que va portar al club a perdre els dos migcentres de la Masia que havien d’haver heretat la línia de Xavi i Iniesta – Thiago i Cesc, que van passar a reforçar el Bayern i el Chelsea, temuts rivals europeus –; i de la falta de la planificació de la defensa que va portar a renovar a Puyol quan ja no estava per jugar i a no fitxar una alternativa seriosa quan encara s’hi era a temps. Contra el sentit comú, també havia mantingut en el càrrec un entrenador amb càncer. Els seus crítics li discutien fins les credencials de director esportiu, perquè en el seu anterior i únic càrrec similar, a l’Athletic de Bilbao, la seva gestió havia estat desastrosa. Però la realitat més actual és que Zubizarreta (com a representant de la junta i la presidència) era odiat a la Masia després que n’hagués destituït el seu director Guillermo Amor, venerat pel vestuari i els aficionats per la seva condició d’heroi del Dream Team i molt respectat a la Masia per la seva gran gestió en els millors deu anys de la cantera.  Davant de la premsa, Zubi citava a Gandhi i se les donava d’entendre la filosofia del Barça, però no va entendre que el Barça i la seva cantera són una família tan complexa i unida com els Corleone. Zubi va gosar acomiadar primer el gran fisioterapeuta Emili Ricart i després l’utiller Txema Corbella (que feia 32 anys que treballava amb el primer equip), tots dos íntims de la majoria de jugadors. (Amor, Ricart i Corbella tenien en comú que mantenien una gran amistat amb Guardiola, amb qui el club havia partit peres, o sigui que tot sembla indicar que la direcció s’havia llançat a una insensata purga estalinista.) Tots els equips tenen un esperit intangible que fa que funcionin millor quan la moral està alta, i pel Barça Zubizarreta era com un núvol tòxic que planava sobre el primer equip i la Masia. No pot ser casualitat que el mateix dia que Zubi va marxar, l’equip comencés a jugar amb aquesta alegria renovada.


En segon lloc, al final s’haurà de reconèixer que la planificació és un dels forts de Luis Enrique. Per començar no va fer gira d’estiu per no sobrecarregar les cames dels jugadors després del Mundial. El temps li ha donat la raó amb les rotacions del dimoni: Ancelotti, que semblava tan assenyat i li agrada de perfilar un “equip de gala” (com a Guardiola), ha acabat deixant la seva plantilla feta puré a base de lesions – el Madrid sí que va fer gira d’estiu –, i en canvi els del Barça galopen frescos com corcells. Ara és la moral del Madrid la que està per terra: Ramos i Pepe lesionats durant mesos, els registres golejadors de CR7 van disminuint, amb 30 anys i el genoll que li fa figa – més els rumors que Florentino Pérez se’l vol vendre –, i la seva nòvia Irina Shayk l’acaba de deixar. N’hi ha per deprimir-se: Irina era un bombó. Com que la moral del Barça i la del Real Madrid estan unides per la llei dels vasos comunicants, això ha acabat d’animar més els jugadors del Barça. Resultat: Messi tot sol ja porta més gols i més assistències durant el 2015 que tota la famosa “BBC” (Benzema, Bale, CR7) junta.


En tercer lloc, el Barça torna a tenir una parella de centrals sòlida. Qualsevol permutació de Piqué / Mascherano / Bartra funciona bé. El central del Pep Team va passar una temporada que no parava de voler cridar l’atenció amb bombes fètides, concerts amb la Shakira i altres activitats extra-curriculars en plan infantil. Ara Piqué torna a estar centrat i es nota, potser per la seva nova responsabilitat de pare. No m’estranyaria que ara els jugadors del Barça mengessin més verdura i fruita per donar exemple als petits a casa, i per això han baixat les lesions. “Sempre intento menjar bé durant tota la setmana, ja que és molt important”, ha dit Messi. “No és el mateix menjar segons quins aliments amb 18 o 20 anys que ara que en tinc 27”. Piqué torna a ser el gegant amb peus de ballarina (la descripció no és meva) que està pertot arreu i fins marca gols de corner. També Mascherano ha millorat: tots dos centrals han entès que les pilotes llargues no són els seu fort i han deixat d’abusar-ne. Si al Barça ara li fan pocs gols és gràcies a la capacitat d’anticipació i a la intel.ligència posicional dels dos centrals titulars, als tackles de Mascherano, i a l’altura de Piqué i Bartra. (Que consti que prefereixo Bartra que Mascherano com a central, per la precisió de la passada, però faig constar la millora; Mascherano seria millor com a lateral dret, on l’altura no és un problema, i on el tackle, escombrant cap al fora de banda, ha estat des de sempre la jugada de manual per tallar la penetració de l’extrem.)


En quart lloc – i potser el més important –, la millora del Barça ha coincidit amb una millora posicional de Messi, que ha trobat un lloc una mica més endarrerit per desenvolupar el seu millor joc – lògicament ja no tant explosiu com als seus 17 anys, però irradiant una intel·ligència superlativa per a la passada. La nova ubicació sembla més mèrit del geni de Messi que el fruit d’una anàlisi profunda de l’entrenador (“A Messi li donem llibertat total”). Tenim davant nostre a un nou Pitàgores del Futbol. Pels que van fruir del Dream Team, és molt fàcil d’explicar: Messi juga ara de Laudrup. Al contrari que Cruyff i Guardiola, que van instaurar un estil basat en migcampistes cerebrals, Luis Enrique prefereix els migcampistes tot-terreny com Rakitic i Rafinha. Ara la sala de màquines perd pilotes fàcils i ha minvat en qualitat d'elaboració perquè Luis Enrique va fitxar Rakitic quan Kroos volia venir al Barça i no acaba de confiar en la gran ment que puja de La Masia, Sergi Samper, però la majoria dels dies aquest Messi-Laudrup arregla el pastitx. Així, jugant just per darrera dels davanters, Messi pot escollir si ajuda els migcampistes per fer superioritat numèrica, si utilitza la seva tècnica privilegiada per fer una assistència magistral a Neymar o Suárez, o si fa servir la seva velocitat, dríbling o xut per trencar la defensa ell mateix. S’han multiplicat les opcions. Per una banda, així es pot fer bon ús de la millor passada llarga de tot l’equip (la de Messi) per fer canvis de joc precisos i assistències letals. I per una altra banda, quan es llança un contraatac, es busca a Messi al migcamp perquè, de cop i volta, el contraatac s’acceleri i sigui molt més letal. Messi s’ha multiplicat a ell mateix, i amb ell a Neymar, a Suárez i a tot el Barça. Quan l’estrella està feliç, l’esperit de l’equip fa alquímia amb la pilota al voltant d’ell i redescobreix la pólvora.
NOTA: Aquest bloc es molt jove! Ajuda’l a créixer compartint-lo amb els teus amics a Twitter i Facebook.

No comments:

Post a Comment