CRUYFF, LA CÈL.LULA MARE DEL BARÇA


Els organismes biològics multi-cel.lulars, com els animals i les plantes, s’originen a partir d’unes poques cèl.lules. Aquestes cèl.lules són anomenades cèl.lules mare perquè d’elles en deriven tots els teixits de l’organisme per un procés de diferenciació cel.lular durant el creixement – des del cervell, al cor, el fetge, la pell i tots els altres òrgans. Per això diem que les cèl.lules mare són “pluri-potents”. Quan l’organisme ja és en fase adulta, encara queden en cada òrgan unes quantes cèl.lules mare, descendents de les cèl.lules mare originals però amb les mateixes propietats pluri-potents. La irritació continua de les cèl.lules mare pot arribar a produir mutacions que poden ser letals, com en el cas del tabac (càncer de pulmó), el sol (càncer de pell), o la mala alimentació (càncer colorrectal). La medicina regenerativa és una branca de la medicina que explota l’ús de les cèl.lules mare per a teràpies.  

Johan Cruyff, que va morir el passat 24 de març, ha estat una espècie de cèl.lula mare del futbol modern. Ha estat un dels més grans jugadors de la Història del futbol i sens dubte el més influient. Amb l’Àjax va guanyar tres Copes d’Europes consecutives (1971-1973) i va portar la Selecció Holandesa fins a la final del Mundial d’Alemanya (1974) amb un joc tant brillant que se la recorda amb el nom de la “Taronja Mecànica” i com la guanyadora moral tot i haver perdut la final per 2-1 contra la RFA. Va ser un jugador únic que va canviar la manera d’interpretar el futbol a partir del joc d’equip i l’optimització col.lectiva de l’espai – l’anomenat Futbol Total. Tenia un regat endimoniadament simple – clavant els defenses amb canvis bruscos de velocitat – i jugava sempre amb el cap alt, buscant la millor posició del camp: ell jugava on volia i els altres orbitaven al seu voltant. Cruyff es va entendre molt bé amb Rinus Michels (entrenador seu a l’Àjax, a la Selecció Holandesa i al Barça) perquè el deixava ser el centre neuràlgic del Futbol Total, un segon entrenador dintre del camp que multiplicava així la potència intel.lectual del conjunt. Un periodista de l’època el va definir a la perfecció: “un Pitàgores amb bótes”.

Johan, amb el seu carisma, va canviar l’afició blaugrana ell tot sol dues vegades. El primer cop, quan va fitxar pel Barça l’any 1974, durant la dictadura, va ensenyar als esporuguits catalans que es podia guanyar 0 a 5 al Real Madrid i celebrar-ho amb la frescura d’un Beattle. Cruyff també es va guanyar l’admiració dels catalans arran d’un partit en què, en ser expulsat, va sortir la policia a escortar-lo fora del camp (com era freqüent quan hi havia disturbis en aquells temps) i ell els va parlar amb una altivesa i menyspreu com ningú no s’havia atrevit mai a fer-ho durant la dictadura. A nivell personal, a casa meva sempre li estarem infinitament agraïts perquè en aquella època va fer una cosa inoblidable pel meu pare, que estava detingut a la presó arran d’unes protestes d’estudiants. Una periodista li va demanar si podia signar-li una foto per al meu pare i Cruyff, indignat en saber-ne el motiu, no va dubtar ni un moment: “Per en Xavier, esperant que aviat pugui veure el Barça”. L’afició culé va celebrar que Johan i la seva dona Danny decidissin posar Jordi al seu fill: no hi ha hagut cap altre jugador estranger al Barça que hagi interioritzat tant bé des del primer dia que el Barça era “més que un club”. No és cap exageració dir que Cruyff era més estimat que qualsevol polític.

El segon cop va ser quan va tornar al Barça com a entrenador l’any 1988 i es va trobar que els catalans necessitaven una lliçó no de política sinó de futbol. En les tres dècades anteriors el Barça havia guanyat només una lliga a cada dècada (1960, 1974 i 1985, per 17 del Madrid). L’equip jugava acomplexat i l’aficionat culpava els àrbitres de les derrotes. Cruyff va ser la cèl.lula mare que va engendrar els teixits que després formarien el cervell i el cor blaugranes. Ell va ensenyar-nos a pensar i a estimar la pilota. Va mostrar-nos que el futbol s’ensenya des del rondo i des de la possessió, no des del físic i la fúria com s’estilava fins llavors. Va re-estructurar la Masia seguint pautes de l’Àjax i va establir que totes les categories havien de jugar amb el mateix sistema que el primer equip (una idea de Jack Reynolds, el primer entrenador de l’Àjax, conegut també per la seva filosofia que “la millor defensa és l’atac”). En aquest aspecte Cruyff va tenir el millor ajudant en Charlie Rexach, ex-company al Barça i entrenador brillant a la Masia en la seva absència (els juvenils havien guanyat 5 anys consecutius sota la seva direcció). El Camp Nou va començar xiulant les passades endarrera de Bakero perquè no n’entenia el propòsit. Així que Cruyff va formar l’esquelet de l’equip amb nens de la casa, i a mesura que el Dream Team va enlluernar amb els seus gols, el soci va comprendre que l’estil era un camí irrenunciable. Des que Cruyff va començar a entrenar el Barça, en els últims 27 anys el club ha invertit la balança i ha guanyat 13 lligues (per només 9 del Madrid). Cruyff va acabar convencent tothom amb una lògica incontestable, gairebé infantil: el seu missatge havia de ser comprensible fins i tot pels nens. No va emetre lliçons pedants sobre la possessió sinó que va dir: “Mentre nosaltres tenim la pilota, el contrari no la tindrà”. No va teoritzar sobre els beneficis del futbol d’atac sinó que va dir: “En futbol només cal marcar un gol més que l’adversari”. I pel babau que no ho entenia, va dir: “Si hagués volgut que ho entenguessis, ho hauria explicat millor”. El gran poder dialèctic de Cruyff radica en què no admetia contra-rèplica. “Tothom juga bé a futbol si li dónes cinc metres d’espai. El futbol és simple però el més difícil és jugar a futbol de manera simple”. Una intel.ligència de gallina de pell.

Aquest sistema, originat a l’escola de l’Àjax, el va implantar Cruyff al Barça i és tant irrenunciable que parlem d’ADN Barça – envejat a mig planeta –, forma part de la identitat culé i ha permeat la majoria d’acadèmies de futbol de tot arreu del món. L’estil Barça ha estat imitat per les seleccions espanyola i alemanya  per esdevenir campiones del món. Clubs rivals de tot arreu del món, des del Real Madrid fins a la Premier, ara fitxen centrecampistes "piloters” (la majoria del Barça o espanyols) per intentar millorar la circulació al centre del camp. Tots segueixen els simples dictats de Cruyff. La meitat dels entrenadors dels vuit equips en quarts de finals de la Champions League del 2015 eren pupils de Cruyff. Johan va ser la cèl.lula mare pluri-potent que va regenerar les ments i els cors pansits dels aficionats, que va fulminar el càncer del catenaccio i de la patada a l’olla, i que va reactivar les neurones que planifiquen rondos i triangulacions i també el múscul que batega més fort quan ens enamora el bon futbol.
Gràcies, Johan. De tot cor.

NOTA: Sisplau comparteix aquest bloc amb els teus amics a Twitter i Facebook.

No comments:

Post a Comment